Miraklet Oleg fra Zhmerinka

Miraklet Oleg fra Zhmerinka

Oleg og Viktoria

Se Guds godhet lyser ut av øynene på disse våre søsken i Ukraina! Nyfrelst og brennende i sin iver etter å dele Jesus med andre.

En av de mest utrolige historier jeg har hørt i hele mitt liv fikk jeg lytte til en kveld hjemme hos et par i Zhmerinka, Ukraina. Det er sjelden du hører historier som slik forteller om Guds nåde over et menneskes liv.

Byen Zhmerinka har fått tilbake mange skadde soldater fra østfronten i landet, og en av dem er Oleg. Han kommer fra en krig som til nå har krevd flere liv enn hele den andre verdenskrig krevde i Norge. Oleg drev som møbelsnekker i Zhmerinka og hadde en god butikk da han ble utkalt til krigen i øst.

En dag sto han sammen med en annen soldat og holdt utkikk mot Russland. Tårnet de sto oppe i var en 18 meter høyt stålkonstruksjon. Plutselig kom det en granat fra øst som traff tårnet der de sto og sprengte hele tårnet i småbiter. Oleg husker bare smellet og våkner opp av at han finner seg selv liggende på bakken med en varm jernbjelke over seg. Han kan ikke se, men finner ut at huden fra panna er falt ned over det ene øyet så han skyver pannehuden opp og ser av kameraten ligger ved siden av ham helt istykkerrevet. Selv er han nesten naken, uniformen og alt av klær er revet av i eksplosjonen. Det eneste som er igjen er trusa som ligger nede på knærne, og litt av t-skjorta på den ene armen hans. Når han puster ser han en stråle av blod som kommer ut fra halsen så han tar t-skjortebiten og trykker mot såret i halsen. På sykehuset fant de ut at om den splinten som hadde truffet blodåren i halsen hans ikke hadde vært glødende varm og slik brent og lukket såret, ville han vært drept av blodtapet.

Tilbake til militærbasen

Oleg på sykehuset

Er av de første bildene som ble tatt av Oleg etter at han var kommet til sykehuset og hadde fått livbergende behandling.

Da han kom seg opp tenkte han bare «her er det snikskyttere over alt så jeg må komme meg mot basen vår». Han holder panna på plass med den ene hånden og trykker t-skjorta mot halsen med andre hånden. Springer, kryper og går i 2,5 km, mens han opplever å bli svakere å svakere på grunn av blodtapet. Når han kommer nær leiren tror kameratene at det er en såret russer som kommer og vil skyte ham. Men så hadde de et passord som han klarer å rope.  Ordet er «engel», så han roper «engel, engel!». Da  skjønner de at det er en av deres egne og får han til sykehus der operasjonen starter tre timer etter eksplosjonen. Han er så hardt skadet at han blir liggende mange måneder på sykehus og får mye behandling gjennom et helt år.

Traumatisert

– I dette halve året opplever jeg en forferdelig tid, jeg har sterke psykiske plager. Forferdelige mareritter om natta, så om det ikke har vært for kona mi har jeg vær en gal mann i dag. Kona mi er den beste psykolog, og vi har snakket og snakket om alt jeg har stevet med hele tiden.  Kroppen har blitt mer og mer restaurert, men psykisk har det vært en meget slitsom tid også etter at jeg har kommet hjem fra sykehuset, forteller Oleg.

Ville snakke med en pastor

– Etter hvert vokste mine plager og frustrasjonen til en lengsel etter Gud. Jeg spurte meg selv hele tiden, hvorfor overlevde jeg mens kameraten min som sto to meter fra meg ble drept momentant? Jeg tenkte jeg måtte få snakke med en prest, sier Oleg.
– Jeg oppsøkte en prest i den russisk ortodokse kirke og fikk snakke med han om mine opplevelser. I 40 minutter snakket jeg med han om alt jeg hadde opplevd. Han satt ganske sløv og lyttet til min historie. Da jeg var ferdig sa han til meg, du er ikke verd noen ting, du skulle flytte ut i skogen og leve sammen med dyrene der. Du er ikke verd å leve sammen med din familie, for du har vært i en krig mot dine russiske brødre. Du burde skamme deg. Så la han hodet tilbake og lot som han sov og at samtalen var over. Da tenkte jeg «du er ingen sann Guds tjener, du er en hykler.» Og så gikk jeg derfra enda mer frustrert enn da jeg kom.

Fikk høre om Pastor Yora

– Da var det noen som fortalte meg om pastor Yora, at han var en god mann som hadde hjulpet så mange. Jeg fikk tak i han og vi møttes. Med det samme jeg så Yora var det som om Gud kom meg i møte. Jeg opplevde Guds nærvær så sterkt bare i å møte ham. Og i to timer satt vi og snakket sammen, han ba for meg og jeg ble møtt av Gud. Min åndelige lengsel ble sterkt møtt i møtet med denne mannen, sier Oleg.

Kom på møte og tok imot Jesus

Søndag den 17.juli hadde vi er sterkt møte i musikkskolen  i Zhmerinka. Fullpakket med folk og et sterkt Gudsnærvær. Å tale i slike møter er vidunderlig, det er som ordene bare kommer til deg fra Himmelen. Da jeg inviterte til frelse var det 12 som rakte opp hendene. Oleg og kona var der, og de løftet begge hendene på frelsesinnbydelsen. Hun løftet begge hendene med en slik iver at det var sterkt å se på. De kom fram  gråtende og tok imot Jesus. Mens vi nordmenn fikk legge våre hender på dem ba Yora synderens bønn med denne gruppen av frelsesøkende, og gleden var stor når vi kunne ønske dem velkommen inn i Guds rike.

De ivrigste til å tjene Gud

Etter at Viktoria og Oleg tok imot Jesus har de vært de mest ivrige i menigheten. De elsker å tjene andre. Leif Johnny Johannesen og team fra Bønnesenteret her hadde bønneskole på Bønnesenteret vår i Ukraina nå i høst. Da de kom hjem fortalte de hvor utrolig tjenestevillige Oleg og Viktoria var. De laget mat og stelte for elevene på bønneskolen hele tiden. De visste ikke hva godt de kunne gjøre for de som var der. Pastor Yora sier at dette er hans beste folk nå.

Samtidig nedtynget av gjeld

Mens Oleg lå på sykehus og ble behandlet i nesten et år hopet de seg opp en uoverkommelig gjeld. Behandlingen på sykehus er meget dyr for den som ligger der. Det er ingen hjelp eller støtte å få fra myndighetene, så de måtte låne penger dette året til absolutt alt. De sitter nå pr. dags dato med en gjeld på ca. 280.000 norske kroner. Når du vet at en lærerlønn i Ukraina er på ca. 10.000 kr i året, skjønner du hvor umulig dette er for de å klare, de som ikke får jobb uansett hvor mye de prøver. De har gjort alt de kan de, og solgte huset sitt i høst for å betale ned på gjelden. Nå har de leid seg en liten leilighet i stedet. Vi må hjelpe disse flotte nye kristne slik at de får oppleve Jesu kjærlighet i praksis fra Guds familie, som er meg og deg. Og husk, hver krone som kommer inn går uavkortet til denne familien.

Jeg vil satse på dette! 1000 kr fra ca. 300 stykker, så er vi i mål. Det som er umulig for dem er så mulig for oss fra det rike Norge.  Dette er virkelig en dugnad for en fattig familie i Ukraina. Kjære, kjære venner stå med oss i dette. Gud velsigne dere alle!

Beste hilsen
Evangelist Håkon Fagervik

Om du vil hjelpe Oleg og Viktoria kan penger sendes til Nordic Missions konto 4534.28.12736 eller på VIPPS til nr. 11308 Obs: Merk «Oleg»

Se saken på Facebook: https://www.facebook.com/events/1879461035608084/